Bild-på-bil-och-bilskrot

Bilskrot och begagnade bildelar

Varje år skrotas och demonteras tusentals krockskadade bilar i Sverige. Många av dessa bilar är fortfarande i väldigt gott skick. Det är väldigt sunt för miljön att återanvända begagnade bildelar i stället för att tillverka nya. Genom att återanvända begagnade bildelar bidrar man till att spara resurser. Det finns mycket värdefullt som går att rädda när det kommer till bilskrot.

Det är bra för miljön att bildelarna från bilskrot kan återanvändas. När du lämnar in din bil för bilskrot och demontering återvinns många olika delar av bilen. LAGA är som medlemmar i Sveriges Bilskrotares Riksförbund med och demonterar bilar på ett tryggt och miljösäkert vis.

Från bilskrot

När din bil av olika anledningar ska bli bilskrot, som att exempelvis bilen är gammal eller att reparationskostnaderna övergår värdet på bilen, finns det ett par saker som du behöver ordna, och papper som du behöver ta med dig när du ska skrota bilen.

Först och främst behöver du lämna in bilen på en auktoriserad bilskrotningsfirma. Det är viktigt med auktorisering för då kan du lita på att bildelarna tas omhand på ett lämpligt sätt och att de återanvänds. Den dagen då det är dags att lämna in bilen för bilskrotning och demontering ska du ta med dig:

– Giltig legitimation
– Den andra (2) och gula delen av registreringsbeviset
– Ska du lämna in någon annans bil behöver du en fullmakt från den personen

Till bildemontering

Det är viktigt att en bildemontering utförs av professionella personer. Då kan man med säkerhet veta att miljöaspekterna tillgodoses, och samtliga återanvända bildelar kommer vara kvalitetssäkrade.

Vad som sker vid en bildemontering:

– Dränering av vätskor exempelvis bränsle, spolarvätska och motorolja. Vätskorna genomgår vidare miljöbehandling efter uppsamling.
– Bly, freoner och kvicksilver hanteras och skickas för miljöbehandling
– Batteri tas ut och hjulen monteras av, där fälg och däck separeras
– Innan karossen pressas ihop för effektiv transportering tar man ut allt glas och skickar de vidare för återanvändning
– Karossen slås även sönder och separeras samt de olika metallerna som bilen besitter levereras till smältverk för återanvändning

LAGA har även verkstäder som använder sig av begagnade original bildelar. Detta är ännu ett steg för att värna om miljön. Du kan lita på och känna säkerhet över att de begagnade bildelarna är kvalitetssäkrade och håller hög standard.